Saturday, 29 November 2014 00:00

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra - Μουσική με πάθος Featured

Written by  Κωνσταντίνος Κοκολογιάννης
Rate this item
(0 votes)

Ήταν ένα Ιταλός, ένας Έλληνας, ένας Σέρβος... δεν μιλάμε για ανέκδοτο, αλλά για μουσική, για Κλέζμερ, για τη μουσική των εβραίων της ανατολικής Ευρώπης, για τους Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra. Για έξι νέους ανθρώπους, για έξι ταλαντούχους μουσικούς που αφού ταξίδεψαν τη δική τους "Οδύσσεια", βρήκαν την Ιθάκη τους στη Βαρκελώνη, ένωσαν τις εμπειρίες τους και μας προσφέρουν μια μουσική φρέσκια και πλούσια, γεμάτη ρυθμό και συναίσθημα.

 

bgko culturecy

 

Μια Καταλανή, ένας Ιταλός, ένας Έλληνας, ένας Σερβος, ένας Σερβοινδος, ένας Γάλλος και μια κοινή πόλη, η Βαρκελώνη. Ποιά είναι η ιστορία σας και πώς βρεθήκατε μαζί;

Ο καθένας μας διανύει το δικό του μονοπάτι και έχει την δική του ιστορία, είναι άγνωστο ποια ιστορία είναι η πιο ενδιαφέρουσα. Η μοναδική που είναι απο την Βαρκελώνη είναι η Σάντρα, η οποία επίσης έχει ταξιδέψει πολύ. Ακριβώς πριν μας γνωρίσει είχε γυρίσει από ένα μεγάλο ταξίδι στα Βαλκάνια.

Η μουσική σας έχει πολλές επιρροές από τη βαλκανική μουσική, το φλαμένκο, το λάτιν, τη τσιγγάνικη, τη σεφαραδίτικη κ.α. μιλήστε μου λίγο γι΄αυτήν.

Τα είδη μουσικής που παίζουμε είναι η Κλέζμερ και η μουσική των αθίγγανων της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες είναι παραπάνω από απλές επιρροές για εμάς. Η Κλέζμερ είναι η μουσική των Εβραίων Ασκενάζι της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι μετέπειτα μετέφεραν τη μουσική τους στην Αμερική. Οι επιρροές επίσης έρχονται από τον καθένα μας ξεχωριστά. Επίσης υπάρχουν επιρροές από την Βαρκελώνη όπου ζούμε και συναντιόμαστε με μουσικούς και κουλτούρες από όλα τα μέρη του κόσμου και τελευταία από τις χώρες που επισκεπτόμαστε στις περιοδείες και πιο συγκεκριμένα από τις χώρες της Μεσογείου. Με αυτόν τον τρόπο, σιγά σιγά, διαμορφώνουμε το δικό μας στυλ στο οποίο υπάρχουν επιρροές απο τζαζ μανους, ροκαμπίλι, παλιά καταλανική και ισπανική μουσική, την ταραντέλα της Ιταλίας, ελληνική και τούρκικη μουσική, τη σέβντα της Βοσνίας μέχρι και τζαζ απο την Αιθιοπία και επαναστατική μουσική της Κούβας.

 

“Imbarca“ λέγεται το αλμπουμ σας και θα λέγαμε ότι είναι σαν μια μουσική επιστημονική έρευνα στην παράδοση των τσιγγάνων μουσικών της Ευρώπης, με ένα όμως πιο φρέσκο ήχο. Δεν είναι εύκολο να ασχολείσαι με τη "παράδοση" και να μην πέφτεις στη παγίδα του vintage.

Ναι, Imbarca σημαίνει αποβίβαση, και πράγματι είναι το ξεκίνημα ενός ταξιδιού τόσο για το κοινό όσο και για εμάς. Όσον αφορά την παραδοσιακή μουσική, είναι μια απόλαυση να την εκτελείς και δεν νομίζω ότι να κάνεις ενδιαφέρουσες εκτελέσεις σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολο απ'όσο θα ήτανε πριν από 100 χρονια. Το σημαντικότερο είναι να πιστεύεις σε αυτή τη μουσική και να την καταλάβεις. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι κάποιες ιδιομορφίες και παραδοσιακοί τρόποι παιξίματος εξαφανίζονται και αυτό συμβαίνει λόγω της παγκοσμιοποίησης, πράγμα που επίσης συνέβη με την αναβίωση της Βαλκανικής μουσικής τα τελευταία 20 χρόνια. Το θέμα είναι να κάνεις αυτή την μουσική ενδιαφέρουσα και γοητευτική δίχως να πέσεις στην παγίδα των νέων ρευμάτων (όπως το τζίπσι-σκα ή η μπάλκαν-κούμπια) που δεν έχουν πολλά κοινά με την παράδοση. Επομένως, φυσικά και κάνουμε έρευνα αλλά σίγουρα με την προσωπικότητα του καθενός, τον ήχο που έχουμε που δεν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ακόμα και αν το θέλαμε. Βεβαια ο καθένας μας προσθέτει στοιχεία απο διαφορετικά στυλ.

 

imbarca culturecy

 

Το καλοκαίρι σας ήταν αρκετά πλούσιο σε συναυλίες. Ποιές χώρες επισκεφτήκατε και πώς ήταν η ανταπόκριση του κοινού;

Παίξαμε στην Ιταλία, Ελλάδα, Σερβία και Σλοβενία, συνολικά 15 συναυλίες σε 20 ημέρες. Η περιοδεία έκλεισε με 3 συναυλίες στην νότια Ιταλία.

 

 

Ετοιμάζετε κάποια καινούρια δουλειά;

Πάντα ψάχνουμε νέα κομμάτια και πολλές φορές αλλάζουμε παλιά κομμάτια κάθώς αποζητούμε φρέσκα στοιχεία. Πρόκειται για μια αναζήτηση την οποία κάνουμε σαν σύνολο αλλά και ο καθένας ξεχωριστά. Αρκέτος κόσμος από την Μεσόγειο μας πρότεινει κομμάτια από τον τόπο του, πράγμα που συχνά αποτελεί έμπνευση για εμάς. Επίσης συχνά κάνουμε συνεργασίες με μουσικούς από την Τουρκία, τα Σκόπια και την Σλοβενία και άλλες χώρες. Τον Αύγουστο είχαμε την καλή τύχη να παίξουμε σε μια ταβέρνα όπου τρώγαμε με τον Φερους Μουσταφοβ, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία.

 

bgko2 culturecy

Read 76843 times Last modified on Saturday, 29 November 2014 08:33

More...

No sub-categories to show!
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction